Dec 21, 2008

tanggungjawab..

hari ni aku cukup terkesan dengan satu perkara.. yakni aku terkesan dengan tugas dan kepercayaan yang diberikan oleh madam Nik Kamilah dan sahabat2 hisbahku dengan melantikku sebagai biro tarbiyyah dan dakwah ketika sem pertama dulu..

tadi beberapa orang roommateku bising2 mengatakan ada seorang foreigner yang tidak menutup aurat sepenuhnya seperti yang dikehendaki syarak.. beliau kurang mengambil berat tentang aurat kita sesama perempuan. tanpa rasa apa2,sesedap oren sahaja beliau bersembang bersama seorang sahabatnya yang lain di water cooler.. mungkin beliau fikir,tiada siapa yang akan menegurnya dan melihatnya..erm,dari jauh aku cuba mendapatkan kesahihannya..namun kurang jelas kerana kerabunan mataku..

alhamdulillah..berkat sokongan sahabat2, mereka menyuruhku menegurnya kerana jawatan yang aku sandar.. ketika itu aku mula tersentak..

Ya Allah,aku tidak menjalankan sepenuhnya kewajipan yang dipertanggungjawabkan keatas diriku..selama ini aku hanya sekadar menyiapkan jadual ABC untuk setiap bilik dan adakan aktiviti qiamullail untuk hisbah.. tetapi kurang memainkan peranan penting dalam soal aurat sesama perempuan..

tanpa membuang masa,berkat kekuatan yang Allah berikan kepada diriku..aku berjaya menghampiri beliau dan sahabatnya.. aku memulakan uslub dakwahku dengan cara yang sesuai dengan mad'u ku..alhamdulillah,penerimaannya baik.. sebenarnya takut juga kerana perlu menggunakan bahasa inggeris dengan beliau.. tapi ok jer.. aku hentam sahaja.. yang penting mesej yang aku ingin sampaikan berjaya.huhu..

nway,syukran sahabat2 kerana ingatkan tugasku dikala aku terlupa.. uhibbukunna fillah ya sahabat..sayang hampa semua..6_^

p/s: esok ada exam Feqah..doakan ana ya..

*malam liqa' mahabbah..alhamdulillah,bilik kami menang dalam pertandingan "cleanliness" dan dikir barat..=)

Pesanan

baru-baru ni ketika pakcik idris hantar aku n adikku norehan di station keretapi Sg Buloh,beliau sempat berpesan kepada kami ketika kami bersalaman dengan beliau.."jaga nama baik baba dan pakcik".. perkataan keramat yang selalu terpahat disanubariku.. tidak kira dari sesiapa pun yang menuturkannya..

di mana sahaja aku berada,aku membawa imej islam..dimana sahaja aku berada,aku membawa imej baba dan mama..imej ayah2 saudaraku..

masih ingat di ingatan...kami adik beradik,kalau dicampak ke sekolah mana2,ada sahaja yg mengenali baba kami. paling tidak pun salah seorang pakcik kami.." ustaz2 selalu menyebut..ni anak ustaz zakaria ni..ni anak saudara ustaz.... n bla bla bla.."
sampaikan my sis di Mesir, pernah mengatakan bahawa dia segan untuk memakai tudung yang bercorak pelik2 sikit.baju pelik2 sikit n so on.even pemakaian tu adalah menepati syarak.. salah satu sebabnya ialah kerana dia membawa nama baba n pak saudaraku disana..huh!

apa yang nak ana nyatakan kat sini..dimana sahaja kita berada,kita membawa imej Islam.. orang kafir melihat Islam melalui diri kita.. kalau kita tunjukkan contoh tak baik,pemakaian yang tak menepati syarak, orang kafir akan judge Islam sebagaimana kita membawa imej Islam itu sendiri..

begitu juga dengan aku dan sahabat2 semua.. semua orang melihat baba ana,pak saudara ana melalui diri ana sendiri.. seandainya ana berkelakuan tidak sopan, berperangai tidak senonoh,orang lain akan menghakimi diri baba ana atau pak saudara ana dengan imej yang ana bawa.. diorang akan kata.." ish..anak ustaz zakaria macam ni..macam nu..n pelbagai ayat dan perkataan yang tidak sedap untuk didengari.."

kadang-kadang terasa berat dengan title yang ada pada diri.. kadang-kadang terasa kerdil dengan ilmu yang ada.. dan kadang2 mempunyai perasaan yang membuak2 ingin menjadi seperti mereka.. mewarisi ilmu mereka..

tapi itulah..ana teringat pada bait2 lagu kumpulan Raihan..
"iman x dapat diwarisi.. dari seorang ayah yang bertaqwa.."
begitu juga dengan ilmu.. hanya orang yang bersungguh-sungguh sahaja yang berhak untuk mendapatkannya.bukan dengan cara warisan..
conclusionnya, MAN JADDA WA JADDA..

wallahu'alam~

Nov 30, 2008

DEMAM BERNIAGA~

Assalamualaikum..~

sekarang ni demam berniaga lah plk..berniaga sempena "Rafest"lah katakan. termasuk lah aku sekali.. hari 1 st tu bersemangat bukan main lagi tolong Entrec berniaga.. nasi kerabu dan nasi dagang,memang sedap dibau,lazat di makan..huhu..

nasi kerabu gerai kami~

untuk membuktikan lagi kesedapan dan kelarisan gerai kami,lebih kurang pukul 11:30 pagi makanan di gerai kami sudah habis dijual..yang tinggal hanyalah lauk-pauk untuk nasi dagang sahaja.. n cian dekat 2 orang makcik guard tu..diorang tak sempat nak beli makanan dari gerai kami lantas memarahi kami kerana tidak menyimpan nasi kerabu untuk diorang..hihi,lawak la jugak.tp after solat jumaat,makcik tu boleh lah beli lagi..=)

















para penjual.~
cuba lihat dalam talam tu.. ayam goreng
untuk nasi kerabu hanya tinggal beberapa
ketul sahaja.(org dlm gmbr tu xde kena
mengena)



















sibuk melayani para pelanggan~

hari ni adalah hari terakhir jualan kami kerana malam ni akan diadakan "closing ceremony" untuk Rafest(Raudhah Festival)

wallahu'alam..



Nov 19, 2008

Puisi

aku hanya insan malang...
selalu derhaka pada tuhan...
selalu lupa pada ketaatan...
mabuk leka meredah kemaksiatan...
ya allah engkau tuhan..engkau tuan...
aku insan hilang pedoman...
mencari air di gurun gersang...
haus hatiku dambakan nur iman...
pimpin hambamu merentas jalan...
jalan lurus Ya Allah kau tunjukkan...
agar tak tersesat ku di hari kemudian...
merintih mengaduh penuh penuh penyesalan...
muka berdebu dosa keingkaran..
jasad tenggelam peluh kemaksiatan...
tangan terkapai lemas menjulang...
Ya Allah...
Ya Allah..
Hanya padamu hatiku serahkan...
agar nur petunjukmu menghias jalan...
Amien..

~nukilan: almusafirq8~

Nov 18, 2008

critical thinking yg meng"critical"kan pemikiranku~

tadi aku baru sahaja balik dari kelas critical thinking.. adui,pening kepala la jugak dalam kelas tu.. pelbagai persoalan dan masalah yang beliau timbulkan sehingga sedikit sebanyak aku tidak dapat menerima pendapat beliau.. mungkin di sebabkan beliau adalah seorang salafi dan sedikit sebanyak pendapatnya bercanggah dengan pendapatku.. tapi insyaAllah aku perlu terima segalanya dengan hati terbuka kerana itu hanyalah masalah khilafiah..~

ketika sesi pembelajaran sedang dijalankan, terdengar bacaan al-Quran berkumandang di udara menandakan hampir masuk waktu solat fardhu 'asar. then,beliau pun mengatakan bahawa beliau akan tersentak walaupun pada perkara kecil dan ianya secara tidak langsung berkaitan dengan critical thinking jugalah.. beliau memulakan hujah beliau dengan memberi contoh sekiranya masjid menguatkan bacaan al-Quran sehingga orang sekeliling dengar dan di situ juga terdapat penduduk yang terdiri daripada orang kristian dan bukan orang Islam, tentu ia akan mengganggu hidup mereka.. sekiranya kita berada ditempat mereka, yakni orang kristian menguatkan doa mereka di gereja barangkali, kita tentulah akan terganggu.. aduh, semua sahabat2 seperjuangan didalam kelasku diam termasuklah diriku.. kami tidak tahu apa yang patut dikatakan..* diam tandanya setuju* ( tapi aku kurang setuju.)

kemudian azan berkumandang, tiba-tiba terdetik di hatiku,sakgi tentu beliau akan membangkitkan hal berkaitan angkat tangan apabila membaca doa.. ha! memang tepat jangkaanku. beliau mengatakan sekiranya kita tak angkat tangan adakah doa kita tidak dimakbulkan?

seterusnya, beliau mengemukakan persoalan dimana didalam mazhab syafi'ie,mengapa ayah yang perlu menjadi wali kepada anak perempuannya apabila berkahwin? memanglah ar-rijal qawwamun 'ala nisa'.. tapi sedangkan ibu yang melahirkan anak tersebut.. ada hadis yang memuliakan mak sebanyak 3x kemudian barulah ayah. beliau juga ada menyebut,menurut mazhab maliki(kalau tidak silap aku)membenarkan sesiapa sahaja menjadi wali kepada anaknya.. aduh,memang memerlukan critical thinking sungguh perkara ni..Allahu Akbar.. aku sungguh kesal kerana aku tidak dapat memberikan pendapat tentang perkara tersebut.. ceteknya ilmu aku..!

ha, ada lagi, berdasarkan kes tangkap khalwat Norman hakim bersama sapa ntah ana xingat, beliau mengemukakan persoalan mengapa perlunya pencegah maksiat pergi mencari kesalahan mereka.. yang membuka pintunya perempuan tersebut, then, pencegah maksiat masuk dan mencari2 norman hakim didalam bilik.. tajassus namanya tu.. kemudian pihak media mewawarkan kes tersebut ke masyarakat umum( beliau tdk setuju..ana juga kurang setuju gak)..beliau mengemukakan hadis yang mafhumnya" sesiapa yang menyembunyikan keaiban muslim,Allah akan menyembunyikan keaibannya di akhirat". kemudian beliau mengemukan contoh, mengapa pihak pencegah maksiat tidak menagkap pelakon didalam televisyen yang secara terang-terang berpelukan dan mendedahkan aurat. mengapa juga mereka tidak mencegah dan menagkap orang2 islam yang pergi ke disko di malam hari??? benda yang nampak di depan mata tak nak tangkap, sedangkan benda yang tidak nampak itulah yang nak di carinya..
aduh, sebenarnya nak jer aku angkat tangan mengemukakan pendapat aku.. tapi mungkin disebabkan tiada keyakinan kot( sebab xda seorang pun yang argue..jadi,aku pn terikut sama..) =(..

aduh.. sakit kepala juga ni.. bukan marahkan beliau,tetapi marahkan diri sendiri kerana kurang yakin dengan diri n kurangnya ilmu untuk memberikan jawapan dan mengemukan pendapat sendiri..

* maaf sekiranya aku yang khilaf didalam memahami, tetapi persoalan2 beginilah yang akan aku hadapi dalam sem ni..*

tema hari ini: perkasakan ilmu didada..~

download

alhamdulillah..bersemangatnya aku pagi ni men"download" ceramah agama..
bertambah seronok apabila laju sahaja speednya..
maklumlah pagi-pagi buta,semua orang dah tidur..
alhamdulillah..Allah permudahkan..
smg ianya bukanlah hanya menjadi hiasan didalam laptopku..
sem baru azam baru ooo..hehe=)

link ni aku cari apabila teringat ceramah "bersama ulama" didalam laptop kakakku Naimah..
then,aku juga ada men"download" video klip lagu tema PAS.. suka bangat lagu tuh!

Nov 17, 2008

Muhasabah

mama dan baba selalu ingatkan kami supaya bersyukur dengan apa yang ada. jangan dilihat pada orang yang lebih senang daripada kita,tapi lihatlah pada orang yang lebih susah daripada kita. ya.. aku akan ingat pesanan ini dan sekarang dalam proses mencuba untuk menerima seadaanya.

sebagai contoh,raya baru-baru ini, baju raya aku juz sepasang sahaja sekiranya nak dibandingkan dengan adik beradik yang lain dimana baju raya mereka lebih daripada 3 pasang. aku tak kisah kerana apabila aku hidup berjemaah di universiti dan selalu mengikuti program,banyak pengajaran yang aku dapat. tapi mungkin disebabkan baju aku yang banyak sehingga tak terpakai menyebabkan aku berbuat demikian kot..ntah la..hanya aku yang tahu..

tapi apa yang pasti, aku sungguh terkesan hati apabila membaca didada akhbar mengenai kisah rakyat palestin. apabila tibanya musim perayaan, ketika kita semua kalut-kalut untuk membeli, membuat dan menempah baju raya,mereka tidak membuat demikian.. mereka tidak membuat, menempah,membeli apatah lagi memakai baju baru,tetapi mereka saling menukar baju untuk anak-anak mereka dengan jiran mereka.kerana apa? kerana mereka mahukan anak-anak mereka merasa memakai baju baru walaupun pada hakikatnya itu bukanlah baju baru. boleh kita katakan disini,kalu kita nak tengok sistem bater,bolehlah kita pergi ke sana. Allahu Akbar! sedih bangat.!

aku terkesan lagi pabila pergi menziarahi kenalan baba,mama dan kenalan kami. ada diantara mereka yang hidup serba kekurangan! sebagai contoh, ketika aku pergi menziarahi salah seorang kenalan kakakku naimah bersama mama dan baba.. apabila melihat keadaan rumah yang agak uzur,kita semua boleh menafsirkan keadaan mereka. apabila mengenangkan ayahnya yang kurang jelas penglihatannya dan sudah tidak boleh bekerja,menambahkan lagi keyakinan aku.tambahan pula, tetamu yang datang hanyalah duduk diluar berlantaikan tikar.apatah lagi secara kebetulan, apabila saudara-mara beliau datang menziarahi dan mahu beransur,ayahnya tidak memberikan duit raya kepada kanak-kanak. can u imagine it?

ketika didalam perjalanan pulang,baba menceritakan kepada kami bahawa ketika kawan kakakku hendak melanjutkan pelajaran ke menara gading, ayahnya telah meminjam wang lebih kurang rm400 daripada saudaranya untuk perbelanjaan anaknya.huh,cuba korang bayangkan duit sejumlah itu tiada didalam tangan. Allahu akbar! menitiskan air mataku.! (tapi pandai2 lah aku cover supaya diorang semua x nampak..huhu). kenapa tiba-tiba jer aku menitiskan air mata? kerana aku terlampau emosional kah? tepuk dada,tanya aku..

itulah,hidup serba kesusahan adalah tarbiyah dr Allah.. hidup senang juga tarbiyyah..
tapi apa yang penting macam mana kita menghadapi pentarbiyyahan tersebut.. adakah kita menghadapinya dengan penuh keimanan atau sebaliknnya?

kadang-kala aku sendiri hampir tewas dan tertewas dek nafsu yang tidak puas-puas.. nak beli itu,nak beli ini.. macam mana ni wahai diri? *masa untuk muhasabah*

~sekadar renungan bersama~

wassalam...

Nov 11, 2008

Sem Baru



Hari ini hari baru..

Hari ini bermulanya azam baru..
Hari ini tinggalkan perangai kurang bagus..

Kerana hari ini bermulanya sem baru yang lebih mencabar sedang menantiku..


Dimulakan dengan langkah bismillahi tawakkaltu 'alALLAH disertai solat hajat,aku berharap sem ini menjadi sem yang terbaik buat diriku sebelum menjejakkan kaki ke main camp as a student di sana dan sekaligus menjadikan sem yang terbaik dari sem-sem sebelumnya..

Sem ini juga merupakan sem yang perlu dipulun lebih kerana contact hour aku adalah 18 jam di mana ia merangkumi 6 core course.. Aduh,sakit jugak tu,kerana sem sebelum ni aku juz ambil 4 core course only n 12 jam contact hour sahaja.. Erm,tapi takper,sebenarnya kalau contact hour 18 jam x per lagi sekiranya nak dibandingkan dengan 1st sem dulu,37 jam lagi tuh!sangat letih!! tapi sekarang alhamdulillah..


Memandangkan sem ini adalah sem last dan azamku adalah azam baru,harapanku aku tidak tergodalah untuk tidur selepas subuh. InsyaAllah,aku boleh buat! kalau di rumah boleh,limaza kt sini tak boleh ek? jadi sekarang adalah masa untuk mengembara mencari sifat istiqamah..=)

Sahabat, ingatkan aku sekiranya aku terlupa, kerana aku seringkali di uji dengan setiap apa yang aku tuturkan atau lebih tepat,apa yang aku nasihatkan.. Kadang kala, perkara tersebut berlaku kembali kepada diriku.. Tapi aku tahu bahawa Allah sentiasa akan menguji hamba-hambanya yang beriman..seperti mana didalam Surah Al-Ankabut ayat 2-3 yang bermkasud:

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;" Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah")sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan,sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."

Wa akhiran,sahabat ana memohon doa dari kalian semua,doakan ana berjaya dunia akhirat yer..!

ّاللهم جعلني من الناجحين في كل امتحان في الدنيا والأخرة~

Oct 29, 2008

Amar Ma’ruf Nahi Munkar

Ketahuilah bahawasanya amar ma’ruf ( menyuruh melakukan kebaikan) dan nahi munkar( mencegah melakukan kejahatan) adalah puncak tertinggi dalam agama. Ia merupakan suatu soal yang amat penting sekali kerana tujuan utama Allah mengutuskan para nabi sekaliannya adalah untuk melakukan amar ma’ruf nahi munkar. Andaikata tugas itu dilengahkan dan segala jentera amar ma’ruf nahi munkar itu dicuaikan,samada dalam ilmu pengetahuan dan amalan,tentulah kesesatan bermaharaja lela dan kejahilan terus akan melanda setiap orang, dan ketika itu negara akan mejadi rosak binasa manakala rakyatnya menjadi kacau bilau.

Tugas menjalankan amal ma’ruf nahi munkar menjadi wajib sebagaimana firman Allah di dalam surah al-Imran:104

  •             
104. dan wajiblah ada di antara kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar, merekalah orang-orang yang berjaya(bahagia).

Ayat tersebut jelas sekali menunjukkan hukum amar ma’ruf dan nahi munkar adalah wajib yakni melalui perkataan “” yang bermaksud wajiblah ada merupakan suatu perintah kerana ia datang dalam sighah fi’il amar. Seperti mana yang kita ketahui,perintah itu menunjukkan kewajipan kepada perkara yang disuruh. kemudian dalam ayat itu diterangkan pula perkataan Berjaya atau bahagia, yang mana pencapaian tingkat itu bergantung dengan melakukan perintah yang wajib tadi. Perhatikanlah firmanNya:    yang maksudnya mereka itulah orang2 yang Berjaya. Ternyatalah bahawasanya tugas itu merupakan fardhu kifayah,bukanlah fardhu ain,yang mana bila sesuatu umat atau golongan menjalankan perintah atau tugas itu,maka gugurlah kefardhuannya keatas manusia yang lain.

Firman Allah:

              •         •    
71. dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sebahagian mereka (adalah) menjadi penolong bagi sebahagian yang lain. mereka menyuruh (mengerjakan) yang ma'ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan solat, menunaikan zakat dan mereka taat pada Allah dan Rasul-Nya. mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Berdasarkan ayat ini, Allah taala telah mensifatkan orang2 yang beriman itu sebagai orang2 yang menyuruh mengerjakan kebaikan, maka sesiapa yang meninggalkan tugas menyuruh membuat yang baik, terkeluarlah ia daripada golongan yang disifatkan oleh Allah dalam ayat tersebut sebagai orang yang beriman.

Namun begitu,timbul pula persoalan disini, dimana sebahagian daripada kita mempersoalkan bagaimana kita nak melakukan amar ma’ruf nahi munkar sedangkan kita sendiri pun banyak melakukan kesilapan.?

Sabda Nabi saw:
Daripada Hazrat Anas r.a beliau meriwayatkan bahawa kami berkata:
“ wahai Rasulullah,adakah betul bahawa kami tidak patut menyeru manusia kepada amalan2 yang baik sehingga kami beramal dengan semua kebaikan dan kami tak patut mencegah mereka daripada kemungkaran sehingga kami sendiri menjauhi kesemuanya? Maka baginda berkata: “bukan begitu, serulah kepada amalan2 yang baik walaupun kamu belum beramal dengan semuanya dan cegahlah kemungkaran walaupun kamu belum menjauhi kesemuanya.”

Jesteru itu sahabat2,marilah sama2 kita melakukan amar ma’uf nahi munkar kerana kita adalah sebaik2 umat yang dilahirkan untuk kepentingan manusia sebagaimana firman Allah didalam surah al-Imran yang bermaksud:

“kamu adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan untuk kepentingan manusia, menyuruh kepada yang ma'ruf, dan mencegah dari yang munkar, dan beriman kepada Allah”

Wallahu’alam.

Oct 14, 2008

lagu best!

Baru-baru ni saya sajer-sajerlah search tentang Majlis Syura Muslimun(MSM) di mana ianya merupakan sebuah organisation pelajar melayu di UK..Then saya pergi ke youtube.. inilah hasil yang saya dapat.. sebuah lagu yang cukup mempunyai makna mendalam bagi saya.. cubalah dengar bait-bait liriknya.. bagus!!!




wallahu'alam

Oct 7, 2008

Eidukum mubarak

May all of us have a blessed end of Ramadhan,
Joyful eid n wonderful year ahead.
Minal 'aidin wal faaizin wal maqbuliin.
Kullu 'am wa antum bikhair..
Asifah jiddan 'ala kulli hal..

seperti biasa,kami semua berkumpul di rumah tok pada pagi raya dan saling bermaaf-mafan di hari lebaran..

menziarahi pusara tokwan.. smg beliau berada dikalangan para solihin..Ameen ya Rabb.

ziarah menziarahi amalan mulia..















  • beraya di umah pakngah dan tokcik..
seperti biasa,sepupu-sepupuku yg kecil sibuk beraya dari rumah ke rumah untuk mengutip duit raya.. huh,teringat zaman kanak-kanakku dulu.. sonok bangat dapat duit raya.. bila dh besar macam skrg, ingatkan tak akan dapat duit raya dah,rupa-rupanya lagi banyak duit raya yang diperolehi berbanding zaman kanak2 dulu.. hihi,rezeki,jangan ditolak! ketepikan malu-malu kucing tu..=)














  • kanak-kanak riang..
kebiasaannya pada sebelah petang di kampung sebelah mamaku, kanak2 akan pergi ke kubur untuk mendapatkan duit raya daripada masjid.. sekarang saya hanya boleh tengok dari jauh je la. takper,kita bagi peluang kepada generasi seterusnya pula..huhu,padahal dalam hati nak juga beratur bersama budak2 tu..kih2
sempat lagi kami pergi ke pantai merdeka pada sebelah petangnya.. bukan aper,kawan Sumaiyyah yang berbaju merah tu teringain nak melihat laut.. kalau nak tahu,beliau bukanlah seorang muslim. smg beliau akan mendapat hidayah suatu ketika nanti..Ameen!


sekian dulu..

Sep 18, 2008

kawin..kawin..

"sherah..mai sini sat, salah seorang roommate kita nak kawin.." panggil kak nani,zirah n milah..
aku agak terkejut sambil terbayang dibenakku wajah setiap orang ahli bilikku..terasa hilang segala keletihanku ketika itu dimana aku baru jer balik dari kelas,tetapi ditukar dengan perasaan ingin tahu yang membuak2 pula.. bila aku duduk sebelah diorang,diorang meunjukkan kad walimah tersebut kepadaku.
"Madiha dan al-Haq"..eh,macam nak kenai nama ni,tapi Roommate kita yang 18 orang sekarang ni x der pun nama madiha,jangankan pula al-haq! ha,then baru kuperasan,madiha yang dikenali sebagai macD lah empunya diri yang akan berkahwin lepas raya ni..terkejut beruk la jugak aku ni bila membacanya.. waktu nak buka kad walimah tu,spontan perkataan " tak nak buka boleh x?" muncul dimulutku.. hihi,aku takut bila aku bukak kad walimah tu,nanti yang tertera nama aku pula..! bukan nama macD n al-haq..!huhu
bila keadaan dah ok semula,aku ucapkan syukur kepada ilahi kerana macD dah nak kahwin,walaupun aku sememangnya tak percaya akan hal tersebut. .
anyway,bila cakap pasal kahwin,dah 3 orang sahabat sebaya denganku yang dah bergelar isteri dan sekarang nak bertambah 1 lagi ranking sahabatku yang dah berkahwin! aku bila lagi?? huhu,bila aku dijadikan bahan gurauan roommates,mejoriti mengatakan aku akan berkahwin ketika usia 21 tahun dan ada yang nak jadikan aku besan diorang n so on..haha,apa yang aku boleh balas ialah jodoh pertemuan ditangan Allah..kita tunggu dan lihat ek! hehe..
aku masih ingat perbualanku bersama salah seorang sahabat aku yang belajar di DQ bahawa kalau boleh dia nak mendapat suami dikalangan budak DQ jugak.. insyaAllah aku doakan..dia juga ada bagitahu bahawa ada hadis yang mengatakan kalau kita nak tahu berkat umur seseorang perempuan tu ialah apabila perempuan tersebut berkahwin awal,dapat anak awal dan lagi 1 aku dah terlupa..sesapa yang tahu boleh la kot tolong bagitau ekk.=)
haha,tapi apa yang menjadi masalahnya sekarang ialah aku masih lagi mendapat lampu merah dari baba? aduh..( ceh,macam kempunan nak kahwin awai jer aku ni! huhu,sajer je aku menaip ni..act,aku pun masih belum mampu untuk menggalas tanggungjawab seorang isteri ketika ini..huhu,memang xboleh nak bayangkan!) ^-^

Sep 12, 2008

rindu

BABA DAN MAMA TERCINTA

hari ni saya rindu bangat pada family,jadi saya pun mengambil inisiatif untuk mengupload gambar mama dan baba kedalam blog..
tanpa mereka, siapalah saya,
tanpa mereka, tiadalah saya..


"Ya Allah! Ampunilah aku dan kedua ibu bapaku, rahmatilah keduanya sebagaimana mereka telah memeliharaku di masa kecilku. Ya Allah! Ampunilah sekalian orang Muslimin dan Muslimat, begitu juga sekalian orang mukminin dan mukminat, berilah kami (waktu berada) di dunia ini kebaikan (kesenangan), ketika di akhirat juga kebaikan (kesenangan) dan peliharalah kami dari azab neraka."

..............................................................

gambar adik beradik yang lain mana? rasanya x perlu untuk di uploadkan.. nanti famous tak bertempat pulak n x pasal2 saya pula kena marah dengan diorang..huhu.
tapi gambar ni memang lebih dari boleh kot..ustaz kecil Mohd Naim..penyejuk dimata,penawar dihati mama baba dan kami sekeluarga kerana dialah adik kami yang bongsu dan satu2nya anak lelaki dalam family..

Sep 8, 2008

ToM YAm


bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah..inilah hasilnya.. pemprosesan memasaknya bermula pada pukul 12am dan selesai dalam pukul 1 setengah pagi..pada asalnya nak buat tomyam made in perak,tp last2 jadi tomyam made in pelbagai negeri..=) perak, kelantan, selangor n peneng.. so,kalau x sedap,bukanlah salah orang perak ek,huhu..tapi apa yang penting,ianya sangat enak dimakan ketika sahur..angkat bakul sendiri sekali sekala apa salahnya kan? ^-^..
kepada roommates yang balik kampung,maaflah ek, korang tak sempat nak merasai kenikmatan tomyam kami..hihi..act,sedih gak sebab x semua yang dapat makan,tapi waktu cutilah yang free sikit untuk masak benda ni..maaf sekali lagi..
insyaAllah,kalau ada rezeki kita buat lagi n memang dah dengar pun cadangan untuk memasaknya sekali lagi..=)

Sep 7, 2008

PJ vs NILAI

Ramadhan kali ini,agak berbeza sikit bagi aku.. Apa yang berbezanya tu ek?? Erm,sbb berpuasa di tempat baru kah? Mungkin juga kot.. kalau di matrik UIA PJ tahun lepas,aku susah untuk merasa nasi ketika sahur,dan seingat aku, memang tak pernah pon,melainkan bila balik umah.. hehe,sian jugak bila parent aku dengar..act,aku dan roommates 3 orang yang sememangnya sekepala hanya makan roti sahaja ketika sahur. Huhu,malas nak turun café la katakan..maklumlah, bila nak turun,macam2 yang perlu dipersiapkan..

Sekarang berpuasa di tempat baru..tempat yang terkenal dengan destinasi membeli baju kot..hehe,mana lagi kalau bukan di Nilai. Disini lain pula keadaannya.. kejutan budaya kerana duduk di kawasan pedalaman,hehe.. kejutan sebab perlu berkongsi bilik seramai 20 orang..macam kembali ke zaman muda-muda @ nostalgia lama pulak..zaman persekolahan dulu,di mana dulu ketika di asrama memang duduk dalam dorm..sekarang dah masuk zaman universiti pun lebih kurang sama sahaja keadaanya..

Tapi itu lah,di sebalik kesusahan dan ketidaksukaan,insyaAllah,ada rahmat disebalik semuanya..

Seperti sekarang,aku tidak perlu lagi kebuluran nak makan nasi ketika sahur kerana roommates ku semuanya pandai memasak.. kami curi2 bawa rice cooker.hehe,kalau diketahui fellow,habes la kitorang..dah la bilik aku ni paling ramai AJK hisbah..presiden, head com dakwah dan head com akademik semuanya ditakdirkan duduk di dalam kotak yang sama..mereka tidaklah skema sangat.huhu.tapi kalau kantoi,mampus la kami!! Tentu diberi memo perletakan jawatan dalam masa 24 jam..huhu, semuanya x boleh diharapkan..!! tapi berdasarkan pendapat tak berguna aku,x per la kot nak langgar disiplin sat,bulan puasa,bagi la kelonggaran sikit ek..!! hihi..


Sharing is caring…begitulah yang kurasakan pada bulan puasa ni..kami bergotong royong masak dan berkongsi-kongsi makanan.. ukhwahnya memang terasa…alhamdulillah,berkat pindah ke matrik Nilai la ni.. so lepas ni x blh la nak meluahkan ketidak puasan hati bila berada di sini..hihi.. bila cakap pasal masak ni,aku baru teringat yang aku perlu menunaikan janjiku untuk memasak tomyam waktu berbuka nanti, semuanya dok mengingatkan aku tentang tomyam tu.. well,aku pun x sabar2 nak pergi giant n beli apa yang patut untuk dijadikan ramuan tomyam nanti.. biar diorang rasakan tomyam tidak cukup rasaku..=)

Sep 3, 2008

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan..

Pejam celik pejam celik,bulan Ramadhan menjelma lagi.. Tak sangka pantas sungguh masa berlalu tanpa saya sedari.. Terasa baru semalam sahaja saya berpuasa. Namun begitu,inilah saat yang paling dinanti-nantikan kerana bulan ini adalah bulan terbaik untuk melakukan amal ibadah disamping 1001 keistimewaan yang ada pada bulan ini. Bukanlah maksud saya bulan lain tidak istimewa,tetapi Ramadhan mempunyai kelebihannya yang tersendiri dimana,sekiranya kita melakukan ibadah yang sunat,kita akan mendapat ganjaran pahala yang fardhu,dan kalau kita mengerjakan ibadah yang fardhu,pahalanya bersamaan dengan ibadah 70 fardhu pada bulan lain.!

Wah,siapa yang tak nak kan? Kalau ditanya,pasti semua orang nakkan ganjaran pahala yang sedemikian rupa. Hanya orang yang tidak tahu berfikir sahaja yang akan melepaskan peluang sebegini. Tetapi apa yang sedihnya, saya perlulah menerima hakikat diri bahawa umur saya semakin meningkat.kubur kata datang,dunia kata pergi..huhu,dah la sekarang pun dah dikatakan matured, masa akan datang lagi bertambah matured la saya ek..? huh.

Erm,berbalik kepada puasa ni,suka untuk saya mengajak anda semua merenung ayat Al-quran daripada surah al-Baqarah yang bermaksud:

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu mudah-mudahan kamu bertakwa.

Melalui ayat ni dapatlah kita simpulkan bahawa matlamat atau objektif kita berpuasa ialah taqwa kepada Allah. Apa yang dimaksudkan dengan taqwa itu? Taqwa ialah kita menghampirkan diri kepadaNya, menjaga diri daripada perkara yang mendatangkan murka Allah dan azabnya,serta melakukan perintah Allah dan meninggalkan laranganNya. Jadi,untuk mencapai tujuan tersebut,Allah telah membahagikan bulan Ramadhan kepada 3 fasa sebagaimana yang disebut didalam hadis Nabi saw:

"أوله رحمه وأوسطه مغفرة وآخره عتق من النار"

Maksudnya: Awalnya(Ramadhan) adalah rahmat,pertengahannya adalah keampunan dan pengakhirannya adalah selamat daripada api Neraka.

Oleh itu sahabat2,rebutlah keistimewaan Ramadhan yang banyak ini. Saya tinggalkan post saya kali ini dengan sepotong hadis yang bermaksud:

“Celakalah orang yanag masuk ke dalam bulan Ramadhan membawa dosa, dan keluar bersama dosa itu juga.”

Allahu taa’la a’lam..

Aug 13, 2008

souvenir dr Brunei

ha,ni souvenir dari Brunei yg dikirim oleh kak Raihan baru-baru ni...( t-shirt+mug+key chain)..
walaupun perkenalan kami hanya terjalin melalui friendster n ym,namun ianya tetap indah sekiranya disuburi dengan keimanan kepadaNya..
Sherah doakan akak bahagia disamping keluarga tercinta..+ si kecil comel..=)

~huhu,tak tahu apa yang nk dipostkan..

Aug 10, 2008

PENCURI

Kereta babaku semakin menghampiri pintu pagar belakang rumah. Jam menunjukkan kra-kira pukul 3:30 pagi ketika itu kerana saya dan adkku Norehan baru sampai ke rumah setelah 7 jam berada dalam keretapi daripada kl centrel.. 

Aku: baba,kenapa ada papan kat sini?
Baba: Makhluk kepala hitam curi pulak besi penutup lubang aliran bilik air..
Aku: Allahu Akbar! Sabo jela..hari tu dah curi 2 besi penutup tu..ni amik 3 lagi? Kiranya semua penutup besi la yang diambilnya..
Baba: naam..sekarang tinggal kt depan umah je yang diorang tak curi sebab penutup tu telah di skrukan..kalau tak tentu kat depan dulu yang diorang ambil..
Aku: kenapa la jahat sangat diorang ni baba. Sakitnya hati sherah! 
Baba: baba agak penagih dadah yang curi benda ni..lepas tu diorang jual kat keling botol.waktu tu mama baba tak ada kat umah,kami balik umah tok.pagar depan n belakang dah dikunci..diorang panjat pagar la kiranya.
Aku: Mungkin Allah nak uji keimanan dan kesabaran kita dengan cara ni..Alhamdulillah bilik air tu masih belum digunakan.Kalau tak susah jugak kan baba.
Baba: Naam. 

Argh,sabo jela wahai diri! Kenapa la sampai begitu sekali diorang buat kerja..kalau tak de duit,cuba la cari kerja! Allah dah berikan mata untuk melihat, telinga untuk mendengar dll..

Usobru minal iman..~


Aug 7, 2008

Terkilan



  Kita sering melihat kemaksiatan di depan mata, malangnya begitu sangat sukar untuk kita menegurnya. Usah dicari contoh yang jauh, diri sendiri yang sedang menulis ni pun mungkin boleh menjadi contoh yang terbaik..ops,contoh terdekat!.

  Apa yang merunsingkan hati ini ialah masalah couple yang wujud dikalangan sahabat-sahabat saya. Saya mungkin tidak kisah sangat sekiranya mereka memilih untuk bercouple walaupun hati ini ada sedikit ketidak sukaan.tetapi dengan syarat,perlulah ada batas-batas tertentu diantaranya jangan sampai keluar berdua-duaan. 

  Suka untuk saya menyentuh bab ini walaupun sebenarnya dah ada entri khusus tentang “ ada apa dengan couple” sebelum ini. Idea untuk menulis disamping peringatan diri sendiri terlintas apabila terserempak dengan seorang pelajar putera sekolah lama saya di KL centrel dimana beliau juga belajar di CFS IIUM Nilai dalam jurusan BEN. Sebenarnya saya bukanlah kenal sangat dengan pelajar putera sekolah lama,tapi disebabkan dia pengawas, AJK Badan Dakwah dan penasyid sekolah,dia menjadi diantara pelajar putera yang saya kenal. Pada mulanya, terperasan juga dia di luar surau bersama seorang kawan lelakinya. Tapi buat tak tahu jela.. Then,bila naik tingkat atas dengan adik untuk mengambil beg-beg yang kami tinggalkan semasa ke PC Fair, saya terserempak sekali lagi dengan dia. Dia juga mengambil barang di sana,tetapi disampingnya adalah seorang perempuan,bukanlah kawan lelakinya tadi. 
  
  Huh,panas kepala saya bila melihatnya.. kalau diikutkan hati nak sahaja saya buat-buat tanya sama-ada dia budak sekolah saya atau tidak dan nasihat apa yang patut..tapi adikku tidak mengizinkan. Ok,fine,saya tahan juga sakit hati saya.Argh,tiba-tiba sakit mata melihat kelakuan dia pulak! Dia buat-buat caring,tolong bawakan beg perempuan tersebut.. huh,macam bagus jer! Tu belum jadi suami isteri lagi..ntah-ntah bila dah berkahwin,nak tolong bawakan barang pun tak nak..takper,saya tak doakan,saya cuma buat andaian 5 sen..
 
  Sebenarnya, kalau dia bukan pelajar sekolah agama,mungkin saya masih boleh bertolak ansur tapi disebabkan dia merupakan pelajar sekolah agama(sekolah saya lagi tu!!!) saya memang tak boleh nak bertolak ansur.Maaf,saya bukan nak mengecilkan pelajar sekolah menengah biasa,saya cuma terkilan dengan sikap pelajar sekolah agama. Mereka memang ditekankan dengan asas-asas agama,tapi mereka gagal mempraktikkannya apabila masuk ke alam universiti. 
  
  Masih segar diingatan saya kata-kata nasihat ustaz2,ustazah2 dan cikgu2 ketika di sekolah dulu di mana mereka sering mengingatkan kami perihal couple.. Rasanya pelajar putera tadi pun tentu pernah mendengar segala nasihat mengenai couple daripada ustaz2,kalau tak dengar memang bohong sangat la kot sebab ketika perhimpunan mingguan putera puteri ustaz2 sering juga menyentuh tentang ini.

  Pembaca-pembaca yang saya sayangi kerana Allah,ingatlah Islam itu indah dan Allah tidak membebankan hamba-hambaNya melainkan apa yang mereka mampu. Saya tahu,memang fitrah manusia untuk menyanyangi dan disayangi,namun begitu jangan jadikan ia sebagai alasan untuk menjadikan fitrah sebagai fitnah.. 

Wallahu’alam.


~sahabat,ingatkan saya andai saya terlupa kerana manusia memang mudah lupa!

Tak der apa-apa pun

 
Mama,baba,sherah demam, selsema dan sakit tekak la..macam mana nk buat operation sakgi? Takut la pulak..mungkin demam sebab terkejut nak kena operation kot,,ehe..! then,baba pun call Larut Medical Center whether blh x operate since aku demam.. nurse yang menjawab tu kata,xper,boleh..Namun begitu, kerisauan masih juga berbekas dihati mama baba..

Kami bertolak ke sana dalam pukul 10.10am walaupun masa appointment nya pukul 10 am..ehe,jam melayu la katakan.. tapi kelewatan kami tidaklah menjadi masalah kerana operation ku start pada pukul 1130 am..mungkin untuk menunggu kesarasian badanku setelah seorang nurse mencucukku sebagai penahan sakit.

Apabila tiba waktu operation, nurse membawaku ke bilik operation. Aku ke sana dalam keadaan terhuyung-hayang dan pening kepala,mungkin disebabkan ketika itu aku demam dan kesan cucuk tadi. Apabila tiba waktu kemuncaknya,yakni waktu operation, aku menyuruh Doktor Fong yang memang terkenal sebagai pakar surgery untuk membiusku seluruh bahagian badan..bukan hanya separuh badan seperti yang dia terangkan kepadaku sebelum ini kerana mungkin aku lemah semangat ketika tu.Sebenarnya sebelum ni setuju juga andai dia membiusku separuh badan coz boleh juga tengok cara-cara doctor tu membedahku! Baru la merasa ada pengalaman kena bedah sikit..Huhu..berani sangat la ketika itu..tengok-tengok lain pula jadinya!

Tapi bila difikirkan balik, aku patut bersyukur kalau Doktor Fong tu bius separuh badan sebab sekiranya aku berada di negara-negara yang sedang berperang seperti Pakistan,Afganistan, Iraq, Bosnia dll sudah tentu mereka berada didalam keadaan kekurangan.. mereka di operate dalam keadaan tiada ubat bius,kekurangan ubat tahan sakit dll lagi. Allahu Akbar! Aku yang hanya diuji dengan sedikit ujian sahaja sudah mudah mengeluh dan tidak tahan,macam mana dengan mereka?

Bagi aku,doktor Fong sangat bagus kerana dia memahami dan menghormati diriku sebagai seorang perempuan.. Alhamdulillah. Act,terkilan juga kerana bukan doctor perempuan yang merawat,tetapi apakan daya,doctor perempuan tidak ada. Berdasarkan pengalaman,di Taping Medical Centre pun doctor laki juga,kerana adikku Norehan pernah kena operate di sana. Jadi la budda(tidak dapat tidak/mesti) doctor lelakilah yang merawat aku..

Haha,sedar-sedar dari operation aku sudah ada di bilik wad dalam keadaan pening dan mengantuk yang amat sangat. Ketika tu,hanya mama sahaja yang ada kerana baba pergi amik kakakku Naimah di rumah.hehe,terpinga-pinga juga la ketika tu.. sebab memang tak sedar apa-apa. Selepas beberapa jam,aku dibenarkan balik dan berehat di rumah..Alhamdulillah kerana semuanya selamat..=)

• Terima kasih mama baba,kerana banyak bekorban masa dan wang ringgit untuk pembedahan sherah..
• Kakakku Naimah dan adikku Norehan syukran banyak-banyak kerana tolong menghidangkan makanan dan minuman kepada saudara-mara yang datang melihat keadaan sherah.hehe,Tq yer sebab datang walaupun ini hanyalah pembedahan kecil.. xdelah bahaya mana pun..Hehe.malu la plk!
• Sahabat-sahabat seperjuanganku,syukran kerana menelefon dan menghantar mesej untuk memberikan kata-kata semangat dan bertanya keadaanku..Ukhwah itu indah sekiranya semuanya keranaNya. =)
• Doktor Fong dan Nurse-nurse yang memang kesemuanya sudah terlatih..tochai2..

Argh..masa untuk berpantang!

Aug 6, 2008

PEMILIHAN KAWAN


Saya mempunyai kawan,anda juga mempunyai kawan. 

Saya mempunyai teman,anda juga mempunyai teman.
Saya mempunyai sahabat,anda juga mempunyai sahabat.
Dalam erti kata lain,kita semua sama sahaja,tiada beza! 

Saya menganggap,anda semua adalah sahabat saya,saudara saya,kerana kita semua adalah saudara seislam. Kita semua hidup diatas jalan yang sama yakni pengabdian kepada Allah sebagaimana firman Allah Taala:

"وما خلقت الجن والانس ﺇلا ليعبدون"
“tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadah kepadaku”

insyaAllah,saya akan menganggap anda semua adalah sahabat saya selagi mana anda tidak membawa saya kepada kekufuran. Saya juga tidak akan membezakan sama ada saya kenal anda atau tidak kerana kita adalah saudara seislam. Namun begitu,perlu untuk saya tegaskan disini bahawa bukan semua manusia patut dijadikan sahabat sebagaimana sabda Rasulullah saw: 

"المرْ على دين خليله فلينظر أحدكم من يخالْْلْ "
Maksudnya: seseorang itu atas agama(perjalanan) rakannya, maka hendaklah seseorang kamu memerhatikan siapa yang harus dipilih menjadi rakan.

Begitu juga sebagaimana firman Allah didalam surah al-Kahfi: ayat 28 yang membawa maksud:

“Dan janganlah engkau menurut orang yang telah kami lalaikan hatinya dari mengingati kami,lalu ia mengikut hawa nafsunya”

Berdasarkan buku “Bimbingan Mukminin” hasil karya Imam Al-Ghazali,‘Alqamah berpesan kepada puteranya:wahai anakku! Kiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang,maka hendaklah engkau memilih yang sifatnya seperti berikut:
 
1) Jika engkau membuat bakti kepadanya,ia akan melindungimu.
2) Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya,ia akan membalas baik persahabatan itu. 
3) Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya,dia akan membantumu.
4) Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerima dengan baik.
5) Jika dia mendapat sesuatu kebajikan(bantuan) daripadamu,dia akan menghargai atau menyambut kebaikanmu.
6) Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu,dia akan menutupnya.
7) Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya,dia akan mengusahakannya.
8) Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta),dia akan menanyakan kesusahanmu.
9) Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu,dia akan meringankan kesusahanmu.
10) Jika engkau berkata kepadanya,nescahaya dia akan membenarkanmu.
11) jika engkau merancangkan sesuatu,nescahaya dia akn membantumu.
12) Jika kamu berdua berselisih faham, nescahaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
# demikian pesanan ‘alqamah kepada puteranya dalam menggambarkan perilaku sahabat yang sejati.

  Sesungguhnya memilih sahabat yang mementingkan hal keduniaan dan buruk akhlaknya, adalah seperti meminum racun yang membinasakan kerana tabiat manusia itu memang sentiasa terpengaruh untuk meniru dan mengikut sikap kawan. Sekiranya kita berdampingan dengan kawan yang buruk akhlaknya,nescahaya akan terbentuklah akhlak buruk dalam diri kita,begitu juga sebaliknya…

Wallahu’alam